La dimensió participativa de mésGandia està fora de tot dubte: un dels pilars de la nostra candidatura és una assemblea ciutadana que, articulada en grups de treball, ha aportat una part importantíssima del programa electoral. Aquest component assembleari no acaba amb les eleccions immediates, sinó que s’ha d’articular mitjançant assemblees de barri i ha de: 1) ser vinculant i 2) tenir una assignació pressupostària. Podem citar literalment tres punts del document aprovat pel grup d’Economia i Treball de l’assemblea mésGandia.

– Regular, mitjançant una ordenança municipal, la participació ciutadana en la confecció dels pressupostos de l’Ajuntament, per a que no siga purament decorativa i tinga un caràcter vinculant en els àmbits que s’establisquen.

– Crear assemblees de barri, en què els actors implicats tinguen la capacitat de prioritzar, amb la màxima informació possible, sobre els projectes que els afecten més directament i decidir el destí de una part regulada del pressupost municipal.

– Sotmetre al referèndum de tota la ciutat els projectes, si n’hi ha, amb costos associats elevats (per exemple, que superen certa quantitat o un percentatge prefixat del pressupost municipal).

Aquesta dimensió vinculant i econòmica (i no només de demanda i interacció amb el govern municipal) reclama, per a ser efectiva, un grau de transparència i una pedagogia de l’acció econòmica municipal infinitament superiors al que han practicat els governs anteriors: ho hem tractat en el punt anterior del programa, que proposa un govern transparent i obert. Sense informació concreta i entenedora, la ciutadania no pot ni exercir un control democràtic sobre com es gasten els diners de tots ni decidir, de forma vinculant, a quines prioritats destinar la part que li pertoque al seu barri.

Aquest compromís de fer de les assemblees de barri un vehicle potent i vinculant exigirà mesures que impedisquen la manipulació externa dels col·lectius que han de decidir: establir un cens de participants, mecanismes de representació dels col·lectius rellevants (associacions, negocis de proximitat, centres educatius i de salut, etc.), sistemes eficients d’informació, priorització sobre projectes i recompte del vot, etc. Igualment, en l’àmbit de tota la ciutat es podran convocar, arribat el cas, referèndums al voltant dels projectes que tinguen un impacte important en el futur de Gandia (per la magnitud del seu cost, el seu impacte potencial sobre la ciutat i el medi natural o la prolongació en el temps de les seues conseqüències, que poden superar el termini d’una sola legislatura).

Write your comment here ...

Deixa un comentari