El nostre portaveu i  vice alcalde, Josep Alandete; junt amb l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; i el regidor delegat d’Economia i Hisenda,  Salvador Gregori, han presentat  les línies bàsiques del pressupost de la ciutat que serà aprovat en el pròxim plenari municipal que se celebrarà el 27 de febrer.
El document compta amb el vistiplau del Ministeri d’Hisenda després d’haver estat remés a Madrid i també ha estat verificat per la Intervenció Municipal.

Els comptes municipals compten amb un capítol d’ingressos de 86.163.000 € i despeses per valor de 85.421.000 € que permetrà, tal com s’ha explicat durant la roda de premsa, que la xifra total que gestionarà aquest any el govern de la ciutat ascendisca a 140.000.000 € gràcies a les inversions d’organismes superiors amb la construcció del Palau de Justícia, el pla Edificant o l’Espai Sociosanitari de Roís de Corella, entre d’altres.

Durant la roda de premsa, s’ha destacat que les xifres d’aquest any comptaran amb set línies mestres:

1.- Millora generalitzada dels serveis bàsics que es presten a la ciutadania.
Els serveis bàsics (neteja, recollida de fem, parcs públics, enllumenat públic…) segueixen sent un dels objectius principals d’aquest govern, i per això aquest pressupost augmenta el muntant econòmic respecte a l’any passat un 3,5% i arriba a 20,8 milions d’euros (24,4% de tot el pressupost de la ciutat), consolidant i millorant la gran aposta que ja es va realitzar en el pressupost de 2019 de manera que aquest apartat s’ha vist incrementat en un 14,2 % en dos anys.

2.- Recuperació econòmica en la generació d’oportunitats per a la ciutadania i per a les empreses

Se segueix apostant pel desenvolupament de polítiques de generació d’ocupació. Els pressupostos estipulen 2’1 milions d’euros en partides que impulsen i dinamitzen l’economia d’aquesta ciutat, com Turisme (1,3 milions d’euros), Promoció Econòmica (276.000 euros) i Comerç (490.000 euros). L’increment respecte a l’any passat és del 10,7%.

En aquest apartat, l’alcaldessa de Gandia ha recordat que a aquesta xifra que gestiona el consistori, caldrà sumar els plans d’ocupació que vénen finançats al cent per cent per la Generalitat, els ajuts de l’IVACE per continuar millorant els polígons, o la inversió d’1,5 milions d’euros que realitzarà la Diputació de València entre altres línies d’ajuda.
“A totes aquestes xifres hem de sumar al Pla Edificant, el Palau de Justícia, l’Espai Sociosanitari de Roís de Corella, o l’ARRUR de Raval. En total, a més del pressupost la ciutat gestionarà un total de 66,4 milions d’euros als quals cal sumar els més de 86 milions del pressupost municipal.

3.- Reducció de la desigualtat social
La partida de Benestar Social inclou tres milions d’euros (un augment del 20% respecte a l’any passat) per fer més fàcil la vida de les persones que més ho necessiten. A més, a aquesta partida se sumaran les ajudes i subvencions que es rebran d’instàncies superiors com són la Generalitat o la Diputació, i que ascendiran a més de 300.000 €.

4.- Transformació de les instal·lacions esportives
Els comptes contemplen una inversió d’1,6 milions d’euros per a la reforma i millora de les instal·lacions esportives. “Gandia vol ser pionera en instal·lacions esportives i era absolutament necessari abordar polítiques d’inversió que les actualitzen de manera que aquesta ciutat es mereix” va declarar l’alcaldessa qui ha avançat que durant aquest any es procedirà a la substitució de la gespa artificial dels camps de futbol de Roís de Corella, es renovaran els vestuaris de la piscina coberta o s’instal·laran zones de workout a la platja i el poliesportiu. En total, el pressupost contempla prop d’una trentena d’actuacions

5.- Augment de la partida d’inversions
Aquesta partida arriba als set milions d’euros i possibilitarà actuacions concretes al Castell de Bairén i el Morabito; la modernització de pàrquings, la finalització de la zona d’equipaments; la finalització de les urbanitzacions de Les Foies i Sanxo Llop, a més d’una altra sèrie d’iniciatives.

6.- Revolució digital per fer de Gandia una Smart City
Es destinen 400.000 € per abordar projectes de turisme intel·ligent, l’oficina d’assistència al ciutadà, projectes de mobilitat intel·ligent, i serveis bàsics, entre d’altres. Tot un seguit d’inversions que es veuran incrementades a través d’ajudes d’altres administracions les quantitats destinades a innovació i transformació digital.

7.- Promoció de la cultura, la identitat de les nostres festes i les tradicions
Aquest apartat passa d’1,4 milions a Cultura el 2019 a gairebé 2 milions en 2020 si sumem Cultura més Política Festiva i Escena Urbana.

Josep Alandete: Hui és un dia important, ja que lapròxima setmana aprovarem els cinquens pressupostos d’aquest govern que va començar amb una legislatura difícil on es van sanejar d’una manera important els comptes” i ha destacat que són uns comptes per a les persones “que viuen hui, les que vindran i les que van estar. Tenim un model pressupostari on s’augmenten les oportunitats i es redueixen les desigualtats amb moltes inversions clares i projectes que marcaran el futur“.
El vice alcalde també va posar en valor les partides destinades per combatre el canvi climàtic (autoconsum energètic en edificis municipals), l’increment dels apartats de desenvolupament econòmic que permet que arriben a la ciutat inversions d’altres organismes autonòmics i va incidir en la finalització dels polígons i urbanitzacions pendents d’executar amb partides reflectides en els comptes municipals.

Un altre dels aspectes que va destacar Pep Alandete és el fet que, per primera vegada, el pressupost compta amb una partida específica destinada a la memòria democràtica. “No hem d’oblidar d’on venim i és el nostre deure recordar a aquells que van fer possible que tinguem una societat democràtica on el pluralisme siga l’eix central de convivència“.

Write your comment here ...

Deixa un comentari