La poesia i la música tornen a omplir els espais patrimonials de Gandia aquest estiu. La segona edició del festival Estiuvers se celebrarà en la Porta de la Muralla de l’hospital de Sant Marc, l’Ullal de la Perla de l’Alqueria del Duc, l’Ermita de Santa Anna, i la Torre dels Pares. Tal i com han anunciat aquest matí la regidora de Patrimoni Històric Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo; l’edil de Cultura, Nahuel González; i el coordinador del festival i poeta, Joan Deusa, es portarà a terme els diumenges 31 de juliol i el 7, 14 i 28 d’agost de manera gratuïta.

“La idea va nàixer per a unir música, poesia i patrimoni. Podríem dir que l’excusa d’una cosa dona perquè la gent vinga a veure’n altres. Potser ve a escoltar poesia i de sobte descobreix espais patrimonials de Gandia que de vegades són de difícil accés i al contrari”, ha explicat Izquierdo. Així doncs, Estiuvers oferirà actuacions poètiques de diverses tipologies a les 20.00?h. A partir de les 19.00?h, aquelles persones que acudisquen podran gaudir d’una visita gratuïta i guiada als espais patrimonials on se celebrarà el recital.

El primer escenari d’Estiuvers serà un lloc que a molts gandians i gandianes es queda per descobrir: l’antiga porta de la Muralla de Gandia. Des d’aquesta es donarà pas al Museu Arqueològic de Gandia on Jaume Pont i Josep Piera actuaran junt amb Chantal Poch i Joan Deusa en una mena de, segons ha apuntat el poeta, “diàleg intergeneracional” que combinarà “la recuperació del so del passat de la literatura amb l’actualitat”. D’altra banda, enguany també s’ha buscat un to diferent amb la presència el 7 d’agost d’Insecta dance Music, un grup que barreja la poesia i la música electrònica construïda a partir de sons de la natura.

Com a localització nova d’aquesta edició, el 14 d’agost l’ermita de Santa Anna acollirà ‘D’una Set Antiga’, un recital-concert de la poeta Begonya Pozo amb el grup musical l’Obert poètic. Estiuvers conclourà el 28 d’agost a la Torre dels Pares amb dos importants poetes de la Safor: Josep Lluís Roig (Oliva), i Christelle Enguix (Beniarjó), que llegiran els seus versos de manera coordinada amb la Muixeranga de la Safor. “No hi ha un festival igual. És una fusió de paraula, paisatge i patrimoni”, ha assenyalat Deusa.

Amb Estiuvers la poesia és la protagonista. “És una ferramenta de transformació social i recuperació emocional més que necessària en aquests temps tan difícils. Poder reivindicar-la tenint a la Safor unes generacions més que destacades d’autors i d’autores és tot un orgull”, ha assenyalat González. Així mateix, ha mostrat la voluntat del consistori per continuar creant i consolidant iniciatives com aquesta: “Col·laborar entre diferents departaments i de manera transversal és la fórmula per a poder créixer”. D’aquesta manera, la ciutadania podrà gaudir els diumenges d’estiu d’espectacles poètics en espais emblemàtics de la ciutat.
Programació

– Diumenge 31 de juliol, 19h al Portal de la Muralla, de l’hospital de Sant Marc: “La Porta d’Orient”. Serà l’espectacle que obrirà el festival, amb dos poetes representants de la generació dels setanta Jaume Pont i Josep Piera, i dos poetes de la generació més jove de l’actualitat, Chantal Poch, i el mateix Joan Deusa. Un recital amb t orientals entre dues generacions poètiques que ens evocarà una poesia imaginativa, minimalista, sensitiva, èpica, acompanyada dels sorolls de la nit i dels vincles amb les poètiques orientals.

– Diumenge 7 de d’agost, 19h a l’ullal de la perla de l’Arqueria del Duc: “INSECTA DANCE MUSIC”. El grup JANSKY, format per Jaume Reus i la poeta catalana Laia Malo, ens oferirà una reinterpretació de la poesia a partir l’electrovers (unió de música electrònica i poesia). JANSKY ha aconseguit crear bases electròniques a partir de freqüències i sorolls dels insectes de la natura dels aiguamolls mallorquins per tal de convertir-los en música i base de poemes dedicats a la natura del nostre paisatge mediterrani.

– Diumenge 14 de d’agost 19h a l’ermita de Santa Anna: “D’una set antiga”. Recital-concert on s’uneixen la recitació de textos de la poeta Begonya Pozo amb l’Obert poètic, cançons creades i adaptades, amb arranjaments de Lucía García i Diego Navarrete, per Carles Garcia a partir de poemes de diversos llibres de l’autora.

– Diumenge 28 de d’agost, 19h a la torre dels Pares: “La torre dels versos”. Acte de cloenda i colofó de l’Estiuvers, un recital únic, mai fet, on hi comptarem amb 2 importants poetes de la Safor, Josep Lluís Roig, i Christelle Enguix, que llegiran els seus versos al peu de la Torre dels Pares en un espectacle coordinat amb la Muixeranga de la Safor. Un acte d’homenatge en tres altures (culturals i patrimonials del País Valencià): la paraula, l’espai i el poble.

Write your comment here ...

Deixa un comentari