El pla econòmic traçat pel govern municipal permetrà abaixar els impostos i començar a aplicar bonificacions a la ciutadania el pròxim any.
Així ho ha anunciat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, que ha comparegut en roda de premsa al despatx d’alcaldia acompanyat pel vicealcalde, Josep Alandete; el portaveu del grup municipal del PP, Víctor Soler; a més del president de FAES, Juan Pablo Tur; i els representants dels sindicats CCOO i UGT, Andrés Bermejo i Raül Rosselló, respectivament, després de la celebració d’una nova trobada del Fòrum Econòmic i Social.

Tal com ha explicat Prieto, aquesta reducció fiscal ha estat possible després de la decisió presa el mes de juliol passat pel Ministeri d’Hisenda, una vegada estudiat el Pla Econòmic presentat per l’executiu municipal i valorats els resultats econòmics de l’Ajuntament de Gandia, al que el mateix Ministeri d’Hisenda ha posat com a exemple de bones pràctiques.

“Gandia té un Pla Econòmic avalat pel Ministeri d’Hisenda que en cap cas suposa que aquesta rebaixa dels impostos no posarà en risc les finances municipals. Volem començar a tornar a la ciutadania l’esforç que ha fet en tots aquests anys, sense que això ens impedisca continuar invertint a la ciutat i continuar reduint el deute” ha assenyalat Prieto.

Quant a la baixada d’impostos que pujarà a 1,9 milions d’euros, constarà dels aspectes següents:

1. IMPOST BÉNS IMMOBLES
Rebaixa de l’IBI un 5% (marge aprovat pel Ministeri d’Hisenda), en cas que els ciutadans ja tinguen domiciliat el cobrament d’aquest rebut o el domicilien abans del 31 de gener del 2023.
A qui no el tinga domiciliat, se’ls aplicarà una rebaixa del 3%.
En el cas d’aquest impost, suposa la tercera rebaixa realitzada per l’actual govern, ja que el 2018 es va rebaixar un 1% i el 2019 un 1,1%. D’aquesta manera, amb la rebaixa hui anunciada, suposarà que el 2023 el tipus impositiu, és a dir, el coeficient pel qual es multiplica el valor cadastral per calcular el valor del rebut, ja serà menor que el 2015. (El 2015 era del 0,971% i el 2023 serà del 0,92% per als rebuts domiciliats i del 0,94% per als no domiciliats).

2. IMPOST DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA
Rebaixa del 2% de l’impost de vehicles de tracció mecànica en els rebuts domiciliats o que es domicilien abans del 31 de gener de 2023.

3. RESIDUS
Rebaixa del 2% de l’impost de recollida de residus sòlids als rebuts domiciliats o que es domicilien abans del 31 de gener de 2023.

L’alcalde també ha incidit en el fet de la domiciliació i la importància que té. “Volem beneficiar amb un 2% els tres padrons tributaris més importants de la ciutat, és a dir, l’IBI, l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i els Residus, tots aquells ciutadans que ja tenen el rebut domiciliat, però també els que ho facen en els pròxims 3 mesos, fins al 31 de gener, augmentant l’eficàcia i l’eficiència recaptadora de l’Ajuntament amb l’objectiu de reduir en nombre de deutors” ha declarat.

Quant a les bonificacions especials, aquestes seran les següents:
1.– Es bonificarà amb un 95% impost obres (ICIO) sobre les obres instal·lació energies renovables.

2.– Les famílies nombroses, és a dir, les famílies amb tres o més fills o les monoparentals amb dos o més fills, tindran una bonificació de l’IBI de fins a 90% en funció del nivell de renda i les situacions especials de cada família (diversitat funcional).

3.– Com a mesura per impulsar la mobilitat sostenible en vehicles menys contaminants, l’Ajuntament aplicarà les bonificacions següents a l’impost de Vehicles de Tracció Mecànica:

a) Els vehicles de ZERO EMISSIONS amb més de 20 cavalls fiscals, és a dir, els més cars, obtindran una bonificació del 10% i el 75% restant.
b) Els vehicles amb etiqueta ECO amb més de 20 cavalls fiscals aconseguiran una bonificació del 10% i la resta del 50%.

Finalment, s’ha anunciat que s’aplicarà un recàrrec del 50% a l’impost de l’IBI a totes les grans propietaris, és a dir, als titulars de més de 10 habitatges, que tinguen habitatges desocupats durant més de dos anys.

La màxima autoritat municipal ha avançat que la seua intenció amb aquest pla, que permetrà continuar creant oportunitats i atraient noves inversions, és que compte amb el màxim consens per part de tots els grups municipals i del teixit econòmic i social. Per això, l’alcalde ha proposat un pacte de ciutat per assolir que aquesta rebaixa fiscal obtinga el suport unànime de tots els integrants del Fòrum Econòmic i Social.

L’alcalde ha volgut agrair especialment al portaveu del PP, Víctor Soler i tot el seu grup municipal el suport que han mostrat a la proposta de rebaixa fiscal plantejada pel govern de Gandia, així com als agents econòmics i socials representats per FAES, CCOO i UGT.

Prieto ha recordat que el 2015 el deute pujava a 350 milions d’euros i que s’espera que a final d’aquest any la xifra s’haja reduït fins als 270, encara que la previsió del pla econòmic del govern és finalitzar aquesta legislatura amb 265 milions d’euros de deute. Això suposarà que l’Ajuntament ja haurà tornat un terç del que cal per a assolir el límit legal d’endeutament (110% dels ingressos corrents). I tot mentre es paga als proveïdors a dotze dies, davant dels més de quatre-cents dies als quals va arribar a abonar les factures. Un altre dels indicadors que ha destacat l’alcalde durant la seua intervenció és que el romanent de tresoreria ha passat de ser de menys de 43 milions d’euros el 2015 a 21 milions positius el 2021.

“Continuem pagant deute alhora que invertim a la ciutat i ajudem els sectors productius i les famílies. Mantenim tots els serveis municipals en marxa; ajudem les empreses i tots els sectors productius i també el teixit social, associatiu, esportiu i cultural de la nostra ciutat, en què hem invertit més d’un milió i mig d’euros només aquest 2022”, ha remarcat Prieto.

VALORACIONS
Josep Alandete ha destacat “l’esforç conjunt de la ciutadania, els agents socials i el govern del Serpis, aquesta i l’última legislatura. I això sense perdre capacitat d’inversió, de generar ocupació. Unes mesures importants, que a més de la rebaixa a l’IBI, l’impost de residus, tracció mecànica… tenen unes directrius molt clares també a les bonificacions, com al 95% per a les obres d’instal·lacions de plantes fotovoltaiques a la línia de fomentar l’economia sostenible… També el recàrrec als grans propietaris és una forma d’incentivar el mercat de lloguer, molt minvat a la ciutat, amb uns preus excessius…”
També ha assegurat, són una sèrie de mesures que complementen els més d’1,5 milions d’euros en ajudes ja rebudes per famílies i empreses per pal·liar les successives crisis que estem patint, així com les conseqüències de la mala gestió de governs anteriors al de Serpis. “Demostrem que amb una bona gestió es poden aconseguir benefici per a tota la ciutadania”.

Víctor Soler ha afirmat que les coses es fan bé quan hi ha un marc de diàleg transparent, de participació, de cooperació, en aquest cas amb l’oposició. “Amb la situació de la COVID vam ser capaços d’aconseguir un gran acord de ciutat que ha estat positiu; també en els darrers mesos amb la guerra d’Ucraïna o la inflació i hui amb aquest acord de baixada d’impostos. Ara tenim l’oportunitat per continuar avançant en aquesta baixada els pròxims anys. Estic convençut que mitjançant el marc de diàleg obert amb el govern podrem arribar a acords de ciutat que siguen bons per a Gandia, perquè sempre ha d’estar per sobre de tot i de tots”.

Juan Pablo Tur ha resumit els darrers tres fòrums econòmics en dues paraules: “unitat i gestió” i ha afegit que “quan tots anem en la mateixa direcció és un orgull; un avanç molt gran perquè quan es treballa en un mateix sentit ixen propostes que milloren la vida a tots els ciutadans. La gestió també és molt important. El 10% del romanent es destina a ajudes directes a totes les persones i a les empreses, per això estem molt satisfets per la gran gestió que s’ha fet per part de totes les persones que hi som presents”.

Andrés Bermejo ha mostrat el suport de CCOO a les mesures anunciades. “Des de Comissions Obreres hem donat suport a aquesta proposta perquè crec que és necessària dins dels marges que té l’Ajuntament de Gandia. Sempre dic que arribar a acords quan les coses es fan bé és fàcil i per això vull agrair al consistori, ja que portem quatre o cinc reunions del Fòrum Econòmic i Social amb ells i és veritat que per prendre mesures compten amb nosaltres. És important que tant l’administració com l’equip de govern, l’oposició, els empresaris i els sindicats estiguem tots aquí per col·laborar i facilitar que les coses milloren. Per això és bàsic tindre reunions i arribar a acords amb totes les parts, perquè ho considere necessari i imprescindible”.

Raül Roselló també ha valorat la rebaixa fiscal. “El Ministeri d’Hisenda ha posat un requisit, i és que les mesures garantisquen que es puga continuar en el camí de l’estabilitat pressupostària. Nosaltres, des de la UGT, hem insistit que siga possible continuar exercint les polítiques econòmiques i de suport a la ciutadania que han aconseguit un bon comportament a Gandia del mercat laboral i que han permés que el nombre d’empreses a Gandia haja crescut un 1% el darrer any”.

Write your comment here ...

Deixa un comentari