Els regidors de l’IMAB i Cultura, Liduvina Gil i Nahuel González, respectivament, acompanyats del president de l’associació comarcal d’escriptors/es Saforíssims-Societat Literària, Josep Lluís Roig, han presentat aquest matí la quarta edició del #3deMarch, una setmana dedicada a la poesia en commemoració de la data de la mort del poeta, el gandià universal Ausias March, el 3 de març de 1459.

«Ausiàs March, a banda d’un bran poeta, va ser el poeta més important del segle XV a Europa i pensàvem que calia tindre el gran reconeixement que es mereix, també a la seua ciutat i comarca». Roig ha agrait la col·laboració de l’Ajuntament i ha destacat el treball de coordinació de les activitats realitzat pel poeta gandià de Saforíssims, Joan Deusa.

Entre els actes més destacats està la gravació d’un tema inspirat en la seua obra per part del grup Marala. Així, de fa un parell d’anys, un grup d’escriptors/es de Saforíssims, format per Joan Deusa, Maria Josep Escrivà, Ferran Garcia-Oliver, Isabel Canet i Josep Piera, van proposar un grup de música actual perquè creara una cançó dedicada al poeta, basada en els seus versos, amb la promoció de l’Ajuntament de Gandia. Per ara, “el resultat d’aquesta proposta han sigut dos fantàstics temes, compostos per dues agrupacions musicals tan importants com són El diluvi (2021), amb la cançó “Tot amor falla” i Prozak Soup (2022) amb “La vida impossible”. Enguany, s’ha convidat a participar en el projecte al nou grup Marala, format per la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol, una recent agrupació musical que està conquerint tots els premis i escenaris d’arreu del país”, ha explicat González.

L’any 2021 es va inaugurar una placa commemorativa al Carrer Major de Gandia, en la façana de l’edifici on es va descobrir que, en l’època Medieval, s’hi ubicava el palau dels March i, des d’aleshores, Saforíssims i l’Ajuntament han seguit treballant perquè a cada edició de la festa es desenvolupen noves apostes culturals i populars per mantindre la memòria viva del nostre escriptor il·lustre. «Enguany, 2023, Gandia tornarà a omplir la programació d’actes poètics i memorables, com serà la inauguració d’una nova exposició fotogràfica dedicada a March, creada pel fotògraf Pere Huerta; comptarem amb la presència de Robert Archer i Tono Fornes que presentaran el seu llibre Veles i vents, acompanyats per l’editor Vicent Baydal i Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València; i una conferència Ausiàs March i Vicent Andrés Estellés: Una ciutat anomenada desig, a càrrec de Jordi Oviedo»ha anunciat Gil, qui ha agraït la implicació del Comerç de la ciutat, que lluirà aquests dies als aparadors versos de March, els quals també es poden veure a l’interior l’edifici de l’Ajuntament de Gandia.

Des dels inicis, aquesta incipient tradició de la ciutat va estar lligada als recitals on es convidava a joves poetes vinguts de fora a visitar Gandia, conéixer la ciutat i recitar poemes. En aquesta ocasió ens visitaran 9 joves poetes d’entre 18 i 30 anys, finalistes del premi Salvador Iborra, convocat per la prestigiosa associació d’Escriptors i Escriptores en Llengua Catalana, els quals realitzaran un recital d’electrovers al Teatre Serrano conjuntament amb el grup JANSKY de música electrònicaA més a més, aquell mateix dia es presentarà a la Biblioteca Central el llibre de Jeroni Mas, guanyador del premi Salvador Iborra.

Ruta del Camí de Cotalba

Per a concloure amb la programació, Saforíssims ha organitzat una activitat molt especial a l’aire lliure. Enguany Saforíssims inaugura la ruta del Camí de Cotalba. Es tracta d’una ruta poètica que eixirà des de l’Ermita de Marxuquera fins al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, on es va descobrir la cripta que contenia les restes de tots els membres de la família March. Es tracta d’un itinerari a peu on tothom podrà gaudir de paisatge i literatura. Pel camí es parlarà del nostre entorn natural a partir d’una visió poètica i històrica del territori. Una activitat acompanyada de versos i aire fresc, on tot el poble està convidat a participar-hi, xiquets, adults, entusiastes de totes les edats.

Programa 2023

DIJOUS 2 DE MARÇ

– Inauguració de l’exposició fotogràfica El cant espiritual (Exegesi de l’obra de March a través de la poesia visual de Pere Huerta). Autors: Vicent Burguera, Marta Ortell, María José, Pablo, Óscar Camarena, Manu Ruizarte, Cristina Jordá, Dani Sánchez, Voro Vitoria, Pere Huerta

18:30 h Sala Coll Alas

– Presentació del llibre Veles i vents: El món de la mar en Ausiàs March, amb la presència de Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València, els autors Robert Archer i Tono Fornes i Vicent Baydal, editor de Llibres de la Drassana.

19:30 h Palau Ducal

DIVENDRES 3 DE MARÇ

– Estrena de la nova cançó del 3 de March 2023, creada pel grup MARALA dedicada a Ausiàs March. Busca-la a les xarxes amb el hashtag #3deMarch!

Disponible a totes les plataformes digitals

– Ausiàs March i Vicent Andrés Estellés: Una ciutat anomenada desig conferència de Jordi Oviedo

19:30 h Casa de Cultura Marqués González de Quirós

DISSABTE 4 DE MARÇ

– Lectura oberta de poemes dAusiàs March

11 h Carrer Major 38, davant de la Placa del Palau dels March

– Presentació del poemari Castigar la fera, V Premi Salvador Iborra 2022 amb l’autor Jeroni Mas Fiol i Teresa Pascual presidenta de l’AELC del País Valencià

12 h Biblioteca Central

– Vesprada de poesia

Projecció del videoclip de la cançó del 3 de March

Desori subversiu volum III, recital de joves poetes amb música electrònica de JANSKY

19:00 h Teatre Serrano (SALA B)

DIUMENGE 5 DE MARÇ

– Camí de Cotalba (ruta literària a peu)

Eixida a les 11:30 h Una ruta literària que eixirà de l’Ermita de Marxuquera fins al Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, on es conserva la cripta de la família dels March. Imprescindible confirmar lassistència, (nom i DNI) a saforissims@gmail.com. Caldrà portar aigua i bon calçat. Duració de la ruta i visita: 2-3 hores Per a més informació: consultar saforissims.org/3demarch

Write your comment here ...

Deixa un comentari