– L’Ajuntament farà de mediador-garant entre els propietaris i els emprenedors que vullguen posar en marxa un negoci.

– La candidatura unitària de l’esquerra també proposa la reserva de places d’aparcament públics per a l’ús per part d’autònoms i professionals que necessiten desplaçar-se de forma còmoda per la ciutat.

– Més Gandia crearà l’etiqueta de productes amb origen la Safor Km 0 (albergínia roja i llistada, sèpia, escamarlà (cigala) de Gandia… Consideren que la comarca ha de ser considerada una unitat econòmica de producció i de comercialització.

– La nova diputada de Compromís al Congrés, Maria Josep Picó, revalida el suport de la coalició al xicotet i mitjà comerç a través dels plans d’ajudes Avalem Comerç i Emprenem Comerç, el Pla d’impuls al Comerç Electrònic, la formació i l’acreditació de les competències professionals o el foment del consum del producte de proximitat i tradicional.

– Establiran ajudes i exempcions per a persones autònomes menors de 35 anys els primers 12 mesos d’activitat laboral per a facilitar les persones joves autònomes el desenvolupament dels seus projectes.

Gandia, 19 de maig de 2023. La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, ha rebut aquest matí a Gandia la nova diputada de Compromís al Congrés, Maria Josep Picó, amb qui ha fet balanç i ha presentat les propostes de futur, tant de Més Gandia, a nivell local, com de Compromís a la Generalitat pel que fa a les polítiques de suport al comerç local, els autònoms i la mitjana i xicoteta empresa.
Així, Izquierdo ha recordat que Més Gandia sempre ha defensat i complementat el suport de la Generalitat a estos sectors. I ha anat més enllà, amb ajudes municipals al sector primari (250.000 euros per a l’agricultura i la pesca), que han sigut un referent per a molts altres municipis. «Estem parlant en la majoria dels casos de persones autònomes i, de forma puntual, empreses xicotetes. Més Gandia no fa política de titular, sinó que posa diners sobre la taula per fer possible les ajudes». La vicealcaldessa ha destacat la feina realitzada per Més Gandia durant estes dues legislatures en les quals ha gestionat l’àrea de Polítiques econòmiques i Innovació: «L’Urbalab Gandia ha estat un referent en la formació i suport a l’autònom, l’emprenedurisme i les xicotetes empreses. O la inserció laboral. I, sobretot, en la formació en digitalització i innovació per tal de lluitar contra les grans multinacionals que venen els seus productes per internet. I anem a continuar fent-ho, també amb la ciutadania, amb propostes com els ‘Agents TIC’. Crearem un programa d’acompanyament i alfabetització digital en el qual un equip de persones expertes en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) assessoraran persones que no les utilitzen o no estan familiaritzades en la seua vida quotidiana, per ajudar-les a fer tràmits o gestions administratives de forma telemàtica, com ara sol·licitar ajudes i accedir a serveis públics, o bé ensenyar com fer servir diverses aplicacions i eines digitals bàsiques, com el correu electrònic i les videoconferències.

Borsa de locals comercials buits
Pel que fa a les propostes a mitjà i llarg termini, Izquierdo ha destacat la creació de la Borsa de locals comercials buits, en la línia de la ja anunciada Borsa d’habitatge en lloguer públic, «on l’ajuntament fa de garant entre el propietari i l’inquilí per tal de fomentar l’accés dels joves i altres sector vulnerables a una vivenda i a uns preus dignes. En este cas, crearem una borsa de locals comercials buits per a fer de mitjancer entre els propietaris i els emprenedors que vullguen posar en marxa un negoci».
Una altra iniciativa de Més Gandia, i que ha estat rebuda amb molt bons ulls per part de FAES, és la reserva de places als aparcaments públics per a l’ús per part d’autònoms i professionals que necessiten desplaçar-se de forma còmoda per la ciutat.
“Una altra proposta que ens agrada molt és la creació de la marca km 0 ‘Productes de la Safor”. Volem promoure els productes locals (i comarcals), com ara l’albergínia roja i llistada, la sépia o l’escamarlà (cigala) de Gandia, amb la col·laboració de productors, comerços i restauració per a realçar els productes locals/comarcals i donar-los a conéixer dins i fora…».

Compromís amb l’economia local

Per la seua banda, Picó ha posat en valor que Compromís «és la força més compromesa amb el comerç local, amb els autònoms i les xicotetes empreses. En xifres, és bo saber que a la Generalitat vam concedir 316,5 milions d’euros l’any 2021 del programa de ajudes a càrrec del Fons estatal a autònoms i empreses, amb més de 16.500 expedients…. En juliol de 2022 vam aprovar un decret que concedia una ajuda directa ala autònoms de 300€ per pal·liar la pujada dels costs energètics. I, a principis de 2023, la Conselleria d’economia va obrir una convocatòria d’ajudes dirigides únicament als autònoms que es donen d’alta entre l’1 de gener i el 28 de febrer en les zones més despoblades del nostre territori. Parlem d’ajudes directes de 5.000 euros per un import total de 250.000 euros. A més, actualment el Labora té un programa de ajudes per a aquelles dones autònomes que contracten a dones desocupades, per a que mantinguen la cartera de clients mentre estan embarassades o en processos d’adopció».
La pròxima legislatura, la intenció de Compromís és promoure programes d’ajudes per a persones que estan treballant i volen explorar la possibilitat d’obrir el seu negoci en els àmbits de la sostenibilitat, la cultura o la digitalització. «Posarem en marxa una estratègia integral per a desplegar un model valencià d’estat emprenedor que assumisca riscos, invertisca en sectors estratègics i impulse la col·laboració pública i privada per a transformar el teixit productiu. Crearem programes específics de suport a la innovació organitzativa o no-tecnològica en els empreses valencianes, especialment en l’àmbit de les PIMES. Finalment, establirem ajudes i exempcions per a persones autònomes menors de 35 anys els primers 12 mesos d’activitat laboral per a facilitar les persones joves autònomes amb el desenvolupament dels seus projectes».

Comerç

Pel que fa al comerç, durant estos anys des de la Generalitat Compromís ha apostat pel comerç de proximitat amb ajudes per a modernitzar i digitalitzar els comerços valencians. «Front a les grans superfícies comercials, comerç de proximitat per donar vida als pobles i ciutats. Donem un 500% d’ajudes al comerç de proximitat que els govens del PP. De 7,6 milions a 44 milions d’euros a dia de hui».
I en la pròxima legislatura la intenció és aprovar i desenvolupar la Llei de Comerç Sostenible: “Potenciarem el comerç de proximitat amb la regulació de la figura dels Centres Comercials Urbans o Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEU). Seguirem donant suport al xicotet i mitjà comerç a través dels plans d’ajudes Avalem Comerç i Emprenem Comerç, el Pla d’impuls al Comerç Electrònic, la formació i l’acreditació de les competències professionals i el foment del consum del producte de proximitat i tradicional. Impedirem l’establiment de macroprojectes comercials depredadors del territori i del model de comerç tradicional valencià. O sonarem suport a la professionalització del sector comercial a través de la formació i l’acreditació de les competències professionals adquirides a través de l’experiència o de vies no formals de formació”, ha conclòs la diputada.

Write your comment here ...

Deixa un comentari