– Així on han acordat les dues ciutats més poblades de la Safor, com a mesura extraordinària, per garantir el flux de vianants cap a l’hospital, l’estació de Renfe o els centres educatius i de treball.

– Asseguren que la pròxima legislatura serà la de la mobilitat sostenible amb la creació de la Xarxa comarcal de transport públic, gestionada per la Mancomunitat. Es completaria amb la xarxa de rutes ciclovianants, facilitant la comunicació entre els 31 municipis, especialment per a la gent jove.

– Compromís no renuncia al tren Gandia-Oliva-Dénia, per vertebrar les comarques veïnes.

– Exigiran a l’Estat que la Generalitat gestione el servei de trens de rodalies, les vies i les estacions.

– Desenvoluparem fins a 2035 una xarxa ferroviària integrada de la Generalitat amb més líneas, més freqüències i millors serveis que arribe a més municipis.

– Ampliaran les freqüències de Rodalies i habilitaran horaris nocturns els caps de setmana.

– Faran permanent la gratuïtat del transport públic per a joves.

– Integraran tot el transport públic valencià en una única targeta.

Gandia, 25 de maig de 2023. La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, acompanyada de la candidata a l’alcaldia d’Oliva, Yolanda Balaguer i les candidates a les Corts, Nathalie Torres i Assumpta Domínguez, ha anunciat este matí a l’estació intermodal de Gandia una Xarxa comarcal de transport públic per acabar amb la situació deficient del servei que manté aïllada bona part de la comarca.

«No podem defensar, en la lluita contra el canvi climàtic, una mobilitat sostenible alternativa al vehicle motor no elèctric… O voler descongestionar de trànsit l’actual N-332 al seu pas per Oliva, Palmera, l’Alqueria i Bellreguard sense tindre una comarca connectada amb un transport públic eficient: sostenible, més accessible, més freqüent i connecte amb altres comarques veïnes», ha explicat la vicealcaldessa de Gandia.

Llançadora Oliva-Gandia

Per a l’alcaldessa d’Oliva es tracta d’unir forces entre els municipis afectats. «En el cas d’Oliva, no tenim connexió de tren amb Dénia i Gandia des de 1974. No tenim un transport en bus que permeta als nostres estudiants tornar de València o Gandia diàriament; no possibilita a la nostra gent anar a l’hospital comarcal; a treballar a Gandia i a València utilitzant el transport públic d’una forma eficient i sostenible. Perquè la freqüència és molt insuficient». És per aquesta raó, que Gandia, juntament amb Oliva, i els municipis que vulguen sumar-se han decidit posar en marxa una llançadora entre les dues ciutats més poblades de la comarca, que cobrisca les línies o freqüències horàries inexistents, fins que arribe l’anhelada xarxa.
Per la seua banda Domínguez, alcaldessa de Potries i presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, ha recordat que ja existeix un document de la Xarxa comarcal de transport públic des de l’any 2010 i des de llavors no s’ha fet res. «Els estatuts de la Mancomunitat li confereixen competències per gestionar el transport públic comarcal. El que cal és voluntat política. Per tant, la legislatura pròxima estic convençuda que serà la de la mobilitat sostenible que està demandant la ciutadania. I, per tant, jo propose la creació d’una mesa de treball, al si de la Mancomunitat, en la qual estiguen integrades l’ens comarcal, els ajuntaments, els agents socials i, fins i tot, les empreses de transport privades». Amb la implementació de la xarxa de mobilitat sostenible i de rutes cicle vianants es facilitaria la comunicació entre els municipis especialment, per a la gent jove.
Finalment, la diputada a les Corts per la Safor (Xeraco), Nathalie Torres, ha reivindicat una vegada més el tren de la Costa, el trajecte Gandia-Oliva-Dénia, que vertebraria el territori i uniria les comarques veïnes de la Marina Alta i la Safor: «De cap manera s’ha de renunciar al Tren de la Costa. El tramvia i el tren són dos projectes complementaris, però no substitutius, ja que tots dos persegueixen finalitats diferents».
Torres ha assegurat que Compromís «exigirem a l’Estat que la Generalitat gestione el servei de trens de rodalies, les vies i les estacions. La nostra voluntat és desenvolupar fins a 2035 una xarxa ferroviària integrada de la Generalitat amb més línies, més freqüències i millors serveis que arribe a més municipis. També ampliarem les freqüències de Rodalies i habilitarem horaris nocturns els caps de setmana».
La coalició també proposa la integració de tot el transport públic de València en una única targeta. Una proposta clau per a millorar l’eficiència i l’accessibilitat del sistema de transport públic valencià. Aquesta mesura té com a objectiu simplificar el procés de viatjar en transport públic i proporcionar una experiència més còmoda i integrada als usuaris per afavorir el seu ús. “Mitjançant aquesta targeta única, els usuaris podran accedir i utilitzar diferents mitjans de transport públic, com ara autobusos, metro, tramvia, servei de bicicletes i altres serveis de mobilitat compartida, utilitzant una sola targeta integrada. Això eliminarà la necessitat de portar múltiples bitllets o targetes per a cada mode de transport, facilitant així els desplaçaments diaris i fomentant l’ús del transport públic».
Finalment, faran permanent la gratuïtat del transport públic per a joves amb l’objectiu de fomentar la mobilitat i l’accessibilitat dels joves a través del transport públic, eliminant les barreres econòmiques i afavorint la seua participació activa en la vida social. Aquesta mesura, ja està actualment en vigor, però finalitza el pròxim juliol d’aquest mateix any. Gràcies a aquesta mesura, la Generalitat ha distribuït més de 277.000 abonaments joves que han permés realitzar més de 10 milions de viatges gratuïts.
plànol comarcal

Write your comment here ...

Deixa un comentari