La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, O.A., (CHJ) ha presentat aquest matí a Gandia les tasques de restauració fluvial que s’estan realitzant al riu Serpis, al tram comprès entre els ponts ‘Torre dels Pares’ i el ‘Pont de Daimús’ . Una actuació que s’ha dissenyat des del departament de Medi Ambient del consistori i que té l’objectiu de recuperar la vegetació de ribera de la llera, compta amb un pressupost que supera el milió d?euros i s’executa sobre un tram d’un quilòmetre i mig de longitud. Cal destacar que aquests treballs formen part de la restauració integral del riu Serpis, una actuació, inclosa al programa de mesures del Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027, que permetrà “recuperar l’estat natural del riu” des de l’embassament de Beniarrés fins al seu desembocadura.

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i el Comissari d’Aigües, Marc García, han estat els encarregats d’explicar els detalls del projecte en un acte on també han participat la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i la regidroa delegada de Medi Ambient, Alícia Izquierdo.
Durant la seva intervenció, Miguel Polo ha destacat la posada en marxa d’una actuació que es portava gestant des de fa temps. De fet, una de les primeres visites que va realitzar com a nou president de l’Organisme va anar a Gandia, on es va reunir amb la llavors alcaldessa i ara Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, per conèixer la situació del riu Serpis al seu pas per la localitat . “Ens van mostrar la seva preocupació per l’estat i ens vam posar a buscar la millor solució possible, que passa per recuperar la vegetació de ribera i eliminar les canyes que encara hui segueixen colonitzant gran part de la ribera”, ha explicat.
Dos anys després d’aquesta visita, la restauració integral del riu Serpis és una realitat que està inclosa al Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027. Una actuació que, segons Polo, permetrà “tornar l’estat natural del riu fins a la desembocadura”. “L’objectiu, com en moltes altres actuacions que estem realitzant de llarg a llarg de la demarcació, és recuperar un espai que mereix ser aprofitat pels veïns i que fins ara només generava problemes”.
Per la seva banda, el Comissari d’Aigües ha posat l’accent en l’important “esforç, tant econòmic com tècnic” que està realitzant l’Organisme per poder dur a terme aquest tipus d’actuacions. Cada quilòmetre de riu restaurat suposa al voltant d’un milió d’euros d’inversió i un gran treball de planificació. Des de començament del 2023 hem recuperat més de 10 quilòmetres de ribera, per la qual cosa la inversió ascendeix a 11 milions d’euros, una xifra que posa de manifest el compromís de la Confederació amb el bon estat dels nostres rius”, ha dit.
Sobre aquesta iniciativa, la delegada del govern Bernabé ha valorat la inversió realitzada. “Volem que la ciutadania puga gaudir d’aquest nou espai alhora que recuperem la imatge inicial del riu sense les espècies invasores que l´han colonitzat durant anys”.
L’alcalde de Gandia ha agraït la implicació de la Delegació del Govern i la CHJ afirmant que “arribar fins aquí ha estat fruit de molt de temps de treball. Ara es durà a terme una actuació durant 36 mesos que convertirà el riu en una oportunitat i no en un problema. Hem d’abordar els rius com a espais aprofitables mentre prenem mesures contra les riuades” “Una vegada acabats els treballs estudiarem com podem aconseguir que la rivera fluvial continuïs fins a la desembocadura del riu”.

Finalment, Izquierdo ha recordat que en molts moments “hem estat crítics amb la Confederació, però hi estem aquí per agrair la feina que s’està realitzant i la bona predisposició que hem trobat a la persona de Miguel Polo” “Podem recuperar un espai a qui Gandia semblava que li donava l’esquena i ara podrem redescobrir el riu Serpis”.

Una actuació que es divideix en dues fases
Marc García també ha estat l’encarregat d’explicar com es realitzarà l’actuació i l’objectiu ambiental de la mateixa. La primera fase dels treballs, que van arrencar a mitjans d’aquest mes de setembre, se centren en l’eliminació i el desbrossament de la part aèria de les espècies invasores, la majoria Arundo donax o canya comuna. “Es realitza amb maquinària pesada i l’objectiu és aclarir la zona de canyes, però respectant les espècies autòctones que encara habiten i que cal mantenir, sobretot, per disminuir la potència del riu davant de grans avingudes”.

Durant aquesta primera fase d’actuació, que tindrà una durada de 10 mesos, també es procedirà al triturat de les restes del desbrossament, que es barrejaran amb el terreny abans d’instal·lar una cobertura opaca de geotèxtil que romandrà al terreny durant almenys 18 mesos . Es tracta d’una tècnica habitual en les restauracions que realitza l’Organisme a causa de la seva gran efectivitat. Les lones generen calor a terra, eviten que passi la llum solar i que la planta puga fer la fotosíntesi, per la qual cosa el seu rizoma s’esgota i l’Arundo donax no pot tornar a brollar.

Transcorreguts aquests 18 mesos, s’iniciaran els treballs de la segona fase de la restauració integral d’aquest tram del riu Serpis. Primer es retirarà la cobertura geotèxtil i després es realitzaran, de forma periòdica, plantacions d’espècies autòctones de ribera.

Write your comment here ...

Deixa un comentari