Adrián Brox, supervisor del projecte municipal de «renaturalització i mitigació dels efectes de les inundacions en el corredor verd del Barranc de Beniopa a Gandia» i altres tècnics de la Fundación Biodiversidad, va visitar ahir les primeres feines que s’hi estan realitzant i es va reunir amb la primera Tinent d’Alcaldia i regidora de l’àrea Medi Ambient, Sostenibilitat i Emergència climàtica, Alícia Izquierdo i el director General de Medi Natural, Daniel Muñoz.

«El projecte contempla la intervenció en el barranc de Beniopa, tant en la seua part alta com en la zona de desembocadura i, particularment, al costat de les zones urbanes inundables. L’objectiu principal consistirà a reduir el risc d’inundació en els barris de Beniopa i el Grau i renaturalitzar el llit en les zones que no han sigut urbanitzades mitjançant obres de canalització», ha recordat Izquierdo.
«Després de la fase de planificació entrem de ple en la contractació de les obres. A principis de 2024 arranquem canyes i comencem amb els treballs que, recordem, tenen un pressupost global de 3 milions d’euros, finançats a través dels fons europeus Next Generation i el 26% aproximadament d’aportació municipal», ha informat Muñoz.

Importància estratègica

El Barranc de Beniopa travessa la ciutat de Gandia i desemboca en el port després de discórrer per una marjal. La pluviometria és més elevada del territori valencià, amb pics de cabal que han provocat greus inundacions a Gandia. El 3 de novembre de 1987 la ciutat va registrar en 24 hores més de 800 mm/m (rècord nacional de pluviometria) negant la ciutat i provocant quantiosos danys materials. Actualment, requereix d’una intervenció integral atés que el barranc ha evolucionat cap a un estat de degradació de la seua funcionalitat en reduir-se dràsticament la seua capacitat de drenatge per la presència d’espècies invasores i els abancalaments agrícoles incontrolats. L’incendi forestal de 2018 va afectar la seua capacitat d’infiltració i retenció, amb greu perill per a un territori densament poblat.

Write your comment here ...

Deixa un comentari