• Els centres afectats són d’Ador-Palma de Gandia, Almoines, Gandia, Oliva, Piles, Potries, Ròtova i Tavernes de la Valldigna.

• Fins a 2027 perilla una inversió total en la comarca de 76,7 milions d’euros per a dignificar les infraestructures educatives públiques pels retalls i la mala praxi de l’actual Conselleria d’Educació.

01-02-2023

El diputat i portaveu d’Educació a les Corts Valencianes, Gerard Fullana junt amb la diputada Nathalie Torres s’han reunit amb representants de Compromís de 9 ajuntaments de la Safor per a avaluar la situació de 20 actuacions de construccions i millores de centres educatius a la comarca.

Es tracta d’una acció dins de la campanya de Compromís Salvem Escoles. La reunió s’ha produït a la capital de la Safor i s’ha comptat amb la participació d’alcaldes i regidors d’Ador, Palma de Gandia, Almoines, Gandia, Oliva, Piles, Potries, Ròtova i Tavernes de la Valldigna.

En este context Gerard Fullana ha explicat que “amb el govern del Botànic es van fer moltes actuacions en Edificant a la comarca i va planificar fins a 2027 moltes més amb els ajuntaments. No obstant, són obres que ara com ara corren perill de tindre retards, que es paralitzen o inclús que no arriben a bon port perquè la Conselleria d’Educació ja ha començat a fer retallades importants. Només enguany ha retallat en un 40 % el pressupost per a construir centres educatius, 122 milions d’euros”.

“En què repercuteix això amb tot allò que està delegat per Edificant a la Safor? Per exemple, ho estem veient ja amb la completa paralització de les obres des de fa mesos del CEIP Joanot Martorell de Xeraco, que hauria d’estar acabat. Però tenim més preocupacions, les obres que estan projectades entre 2024 i 2027. Els companys i companyes que ens acompanyen tenen 20 obres que estan tramitant ara per valor de 76,7 milions d’euros. En alguns casos, com el nou Centre d’FP de Gandia, amb 23 milions reservats pel govern del Botànic, hi ha moltes incògnites, però no és l’únic cas, així que estarem ben atents perquè si les alcaldies i regidories que ens acompanyen detecten que el conseller d’Educació posa pals a les rodes per a millorar o construir centres que ja estaven compromesos i verificats en la comarca, li plantarem cara acompanyant junt amb les comunitats educatives dels centres”, ha explicat el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes.

Els representants de Compromís a les 9 poblacions han mostrat la seua “preocupació, perquè des dels consistoris ho estem tramitant tot com toca, però sense saber si l’actual Conselleria d’Educació pagarà en temps i forma, ja que no paren de posar entrebancs a un pla que estava funcionant molt bé com era Edificant”.
La regidora d’Educació de Gandia, Esther Sapena ha comentat que “des del Govern local estem vigilant els processos perquè es complisquen els compromisos del Pla Edificant a Gandia, tant en els col·legis on les obres estan en marxa, com en els projectats. Esperem amb molta il·lusió el centre d’FP Integrat, perquè és una inversió estratègica, molt necessària i demandada, que aposta per la formació dels nostres joves i que tindrà un efecte directe en la inserció laboral, ja que s’adapta a les necessitats reals del nostre teixit empresarial”.

La situació a la Safor
Pel que fa a Gandia, es tracta de 6 obres entre construcció i reformes de centres educatius per 35,5 milions d’euros. Dues són grans obres: la construcció del nou CIPFP, amb una oferta de 16 titulacions de tres famílies professionals d’FP i amb una capacitat per a 900 alumnes; i l’ampliació de l’IES Ausiàs March. La resta d’actuacions són millores i reparacions als CEIP Montdúver, Joan Martorell, Sant Francesc de Borja i l’IES Veles e Vents.
Oliva compta amb 4 actuacions en risc per valor de quasi 5,5 milions d’euros. Es tracta de l’IES Gregori Maians, el CEIP Alfadalí, el Conservatori Josep Climent i el Centre d’Adults Serafí de Centelles.
Pel que fa a Tavernes de la Valldigna, l’ajuntament treballa en la tramitació de la construcció de nou de l’IES Jaume II el Just i l’adequació i ampliació dels CEIP Magraner, Divina Aurora, Sant Miquel i Alfandec per un total de 22,7 milions d’euros.
Pel que fa al CEIP La Murteta, que depén d’Ador i de Palma de Gandia, hi ha consignats 1,4 milions d’euros per a emprendre diverses remodelacions. En el cas d’Almoines, l’ajuntament treballa en la tramitació de 2,5 milions d’euros per a l’ampliació i adequació del centre. Piles està treballant en la construcció de nou del CEIP Josep Pedrós, amb més de 6,6 milions d’euros que estaven consignats i a Ròtova s’està treballant en el projecte d’execució de millores per al CRA Verge de la Salut per més d’1,5 milions d’euros. Així mateix, Potries està tramitant millores i l’ampliació de l’aulari del CRA Mondúver-Safor per quasi 1 milió d’euros on especialment destaca l’ampliació d’aules d’Infantil.

Write your comment here ...

Deixa un comentari