La regidora de Memòria Històrica i primera tinent d’alcalde, Alícia Izquierdo, i el president de l’Associació Republicana de la Safor, Salva Sanchis, han presentat hui la desena edició de les Jornades Republicanes de la Safor.

«Tant jo com l’Ajuntament donem suport i som part d’aquestes jornades que, com sempre, giren al voltant de la reflexió, la reivindicació cultural i la memòria de totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia i pels valors republicans de la igualtat i la fraternitat», ha comentat l’edil.

«El que defensem davant dels atacs que hem patit les últimes setmanes per part de la dreta i la ultradreta a causa de la Llei de Memòria Històrica i la Llei de Protecció de les Víctimes, és reivindicar els valors que comporten un aprenentatge i una pedagogia per afavorir la pau», ha explicat.

A més, ha afegit que «allò que no es recorda està condemnat a repetir-se i creguem que sense justícia i reparació no pot haver-hi una vertadera democràcia».

Quant a l’esdeveniment, enguany els actes tindran lloc entre l’11 i el 14 d’abril i estaran dedicats al compositor i escriptor de la Generació del 27, Gustavo Durán, que, no sols va militar en la República com a tinent coronel, sinó que, posteriorment, fou funcionari de les Nacions Unides. A la fi de març, quan les forces del general colpista Francisco Franco s’aproximaven a València, Durán va aconseguir eixir del port de Gandia a bord d’un destructor britànic al costat d’altres refugiats republicans.

«Va ser un personatge amb un paper molt important i moltes persones de València i de tota Espanya no saben qui era. Aquest fet és la prova de la falta que fa la Llei de la Memòria Democràtica. El país està ple de personalitats que han fet molt pel món de la cultura, la ciència, etc., i porten 80 anys a l’ombra», ha assenyalat Sanchis.

El programa arrancarà a les 19 hores del dijous al Centre Internacional de Gandia (CIG) de la UV, situat al nº8 del carrer Tossal.

Primer, l’escriptora i cineasta bilbaïna Inés García Albi, presentarà el seu vídeo bibliogràfic sobre el protagonista d’enguany. Després, hi haurà una conferència de la historiadora anglesa Helen Graham, especialitzada en la Guerra Civil i l’etapa franquista.

El divendres, dia 12, el CIG tornarà a acollir un acte a les 19 hores, moment en el qual la poeta i filla del militant, Jane Durán, durà a terme un recital literari junt amb el poeta Alejandro Duque.

El dissabte a les 19.30 hores, el saló de corones del Palau Ducal serà l’escenari d’un concert que la germana de l’autora, Lucy Durán, farà basant-se en l’obra del seu pare. Aquesta anirà acompanyada del guitarrista Samuel Diz i el tenor Jonathan Alvarado.

Finalment, l’acte commemoratiu del 14 d’abril, Dia de la República, serà al jardí Sanchis Guarner de Potries a les 13 hores. Després, hi haurà un menjar de germanor en el Bar de la Plaça, el preu del qual serà de 15 euros.

El president ha agraït el suport i l’ajuda que, tant l’alcalde de Potries, com l’Ajuntament de Gandia han donat a l’Associació, i ha convidat la gent a assistir als actes, que seran d’entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament.

Write your comment here ...

Deixa un comentari