La regidora de Cultura, Balbina Sendra i la primera tinenta d’Alcaldia i edil de Patrimoni històric, Alícia Izquierdo, han comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per a esbossar la programació que l’Ajuntament ha preparat de forma transversal perquè la ciutat celebre l’Any Estellés Gandia, a propòsit del centenari del naixement, el 4 de setembre de 1924, a Burjassot, de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes, escriptors i periodistes valencians més destacats del segle XX.

Per això, s’ha triat com a data el 23 d’abril, Dia del llibre. L’àmplia producció d’Estellés ha fet que molts el consideren el poeta valencià més rellevant des de l’època d’Ausiàs March. Al llarg de la seua trajectòria va rebre nombrosos premis com el premi d’Honor de les Lletres Valencianes en 1984, el Premi 9 d’Octubre en 1990 o la medalla d’or al mèrit de les Belles Arts del Ministeri de Cultura a títol pòstum. Va morir a València, el 27 de març de 1993, deixant una abundant obra inèdita.

«Recordar i commemorar els nostres il·lustres escriptors i escriptores no és sols un acte de justícia històrica i cultural, sinó que també és una manera efectiva de dinamitzar les indústries cultural i turística o fomentar la lectura i la literatura en valencià. En aquest sentit, cal començar agraint els tècnics d’aquesta casa que, d’una forma natural, han entés la importància de l’efemèride i han inclòs en les seues programacions respectives activitats dedicades a l’homenot de Burjassot. Ens trobem, per tant, amb una programació transversal, impulsada des dels departaments de Cultura, Patrimoni, Arxius i Biblioteques, Educació, Promoció del Valencià… A la qual se li sumen activitats específiques i la col·laboració d’altres entitats i col·lectius: l’Alfons el Vell, Saforíssims, la Universitat de València o el Ministeri de Cultura. Des del govern local pensem que la primera capital cultural valenciana havia de fer una programació que estiguera a l’altura i pensem que ho hem aconseguit», ha explicat Sendra.

Amb més d’una vintena d’activitats, l’Any Estellés estarà present en la Plaça del llibre de l’IMAB, en el Safor de Lletres de l’Afons el Vell i el Cefire, a mitjans de maig… A principis de juny hi haurà un recital poètic i musical, en col·laboració amb el Ministeri de Cultura. Continuarà en l’EstiuVers del departament de Patrimoni o la Universitat d’Estiu del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, també a l’estiu.

Però, sobretot, la grossa de la programació es desenvoluparà a la tardor, al voltant de la data de naixement del poeta, el 4 de setembre: la Festa Estellés de Saforíssims; la Fira i Festes; l’Homenatge a la Paraula de l’Alfons el Vell; la Tardor literària i els Premis literaris Ciutat de Gandia de l’IMAB…

A més, des de la regidoria de Patrimoni estan preparant rutes ‘estellesianes’ per la ciutat per a tots els públics. Els departaments d’Educació i Política lingüística faran tallers de música urbana a partir d’Estellés per als instituts o d’altres accions específiques per a Primària i Infantil… Per als centres educatius es programaran també rutes guiades.

Exposicions, representacions teatrals al Serrano…

La música tindrà una presència destacada en la programació, ja que els versos del ‘poeta del poble’ s’han convertit en peces combatives i universals que molts artistes l’han homenatjat posant-li melodia. Per això, s’ha anunciat que hi haurà, almenys, sis actuacions musicals o concerts amb artistes com Pau Alabajos, Borja Penalba, Carles Dénia o Andreu Valor… A més de recitals poètics, exposicions…

El cartell anunciador de l’Any Estellés Gandia és obra de la dissenyadora del Grau, Marisa Sanchis. S’està preparant un fullet amb les activitats concretes que es repartirà, es podrà consultar i descarregar quan es tinga tancat el programa complet.

Declaració institucional

Per la seua banda, la primera tinenta d’Alcaldia ha recordat que el lligam d’Estellés amb Gandia és innegable des del punt de vista literari, musical i popular. A més, hi ha moltes referències en la seua obra a la nostra ciutat, bressol dels clàssics Ausiàs March, Joanot Martorell o Roís de Corella. “Però, també hi ha connexions emocionals, ja que a Gandia va nàixer la seua companya de vida des dels anys de joventut, Isabel Lorente Riba. Isabel va ser per al poeta un “tot particular”; companya, amant i mare dels seus fills. En paraules d’Estellés, Isabel va ser un dels seus “suports vitals”. Més que justificada, per tant, des de molts punts de vista, la celebració del centenari”.

Izquierdo ha mostrat el malestar pel fet que el Consell de la Generalitat «no haja sabut estar a la altura i amb el seu reduccionisme cultural s’haja negat a declarar 2024 com a Any Estellés. I celebrar l’efemèride d’un dels poetes valencians més importants del segle XX, com sí han fet altres administracions públiques com la Diputació de València o el Ministeri de Cultura. Per no parlar de centenars d’ajuntaments, col·lectius i entitats cíviques i culturals d’arreu del nostre territori lingüístic, que s’han agrupat al voltant de plataformes o moviments com «Estellés als pobles», del qual també forma part Gandia, junt a molts altres municipis».

Precisament, al ple ordinari del dijous pròxim, els grups del govern han presentat una moció conjunta per declarar l’any 2024 com a Any Estellés a Gandia. I també insten el Consell a declarar l’Any Estellés i a organitzar i coordinar un cicle d’activitats on participen totes les institucions i entitats implicades. “No cal dir, que esperem comptar amb el suport de la resta de grups polítics”.

Estellés estarà present també de forma física per tota la ciutat amb alguns dels versos més coneguts del poeta i d’altres vinculats a la nostra ciutat. Finalment, la regidora de Patrimoni històric també ha anunciat que s’està treballant la possibilitat de posar el nom de Vicent Andrés Estellés a algun edifici o espai cultural actual o futur de la ciutat.

Write your comment here ...

Deixa un comentari