El Ministeri d’Hisenda dirigit per María Jesús Montero ha acceptat la proposta presentada per Gandia per flexibilitzar el Pla d’Ajust. De fet, la mesura s’ha convertit en un dels mecanismes que ha aprovat el Govern Central per donar oxigen econòmic als 13 ajuntaments d’Espanya que, com Gandia, es troben amb una situació financera sanejada, però que encara tenen un alt nivell de deute.

Així ho ha informat l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, durant una trobada amb els mitjans de comunicació celebrada aquest matí al Consistori gandià. Prieto ha estat acompanyat per la primera tinenta d’alcalde, Alícia Izquierdo, i pel regidor delegat d’Economia, Salvador Gregori.

Tal com ha explicat Prieto, aquesta mesura permetrà a Gandia posar en ordre definitivament les arques municipals, “gràcies a una gestió econòmica responsable i eficient, i gràcies també a unes fructíferes negociacions amb el Govern d’Espanya que es desenvoluparen des de fa mesos amb l’objectiu de flexibilitzar el Pla d’Ajust a què està sotmés l’Ajuntament de Gandia des de fa nou anys”.

La primera autoritat municipal ha recordat que el 2015 la situació financera de l’Ajuntament era de fallida tècnica i que des de llavors el deute s’ha pogut reduir un 27% “amb rigor, solvència, serietat i esforç impagable de la ciutadania”. “Ara és el moment en què els esforços els seguisca fent l’Administració i no la ciutadania”, ha declarat Prieto. Actualment el deute és de 265 milions i que s’espera que el 2041 s’arribe al límit legal d’endeutament, amb 126 milions d’euros.

La situació actual d’estabilitat pressupostària i de pagament als proveïdors al voltant dels quinze dies, ha permés consolidar la credibilitat de l’executiu local davant del Ministeri al qual se li ha reclamat constantment la flexibilització del Pla d’Ajust perquè Gandia puga continuar invertint per generar oportunitats i ocupació.

“Estem davant d’una proposta que parteix de Gandia i que ha liderat Gandia, i amb què aconseguim la normalitat financera que ens permetrà, simultàniament, complir amb les nostres obligacions i, alhora, prestar serveis en condicions i invertir a la ciutat”, ha declarat Prieto, qui ha afegit que amb aquest acord “s’ordena per sempre el deute, per la qual cosa es disposarà de més recursos per abordar inversions com el transport públic, el bo taxi, ajudes al comerç, xec cultural escolar, millora de les instal·lacions esportives, i altres demandes de la societat”. En aquest punt, Prieto ha incidit que es continuarà pagant el deute i que el que es potenciarà serà la inversió “perquè la ciutat seguisca creixent, però sense destinar aquests fons a despesa supèrflua”.
Per finalitzar la intervenció, l’alcalde ha anunciat que es convocarà un plenari extraordinari abans del 26 de juliol on s’aprovarà l’adhesió a aquest mecanisme.

Per part seua, Alícia Izquierdo ha resumit que aquesta decisió ministerial “és el fruit que les coses s’estan fent bé”. “Hem passat d’una tutela econòmica total que hem complert escrupolosament i que ara ens permet entrar en aquest acord gràcies a haver sanejat els comptes”, i ha destacat que ha estat complicat afrontar un deute immens alhora que es millorava la qualitat de vida de la ciutadania i els serveis bàsics.
Un altre aspecte que ha destacat la primera tinenta d’alcalde és que “mantenim la responsabilitat i continuarem allunyant-nos de la despesa supèrflua” i ha avançat que “continuarem treballant perquè des del Ministeri es puguen perfilar alguns aspectes que nosaltres considerem que poden millorar la situació de Gandia”.

Salvador Gregori ha explicat que aquesta nova fórmula suposa el pagament del deute amb una progressivitat del 5% anual iniciant el 2025 en una amortització de 5,49 M€ i acabant el 2050 en 16,10 M€. “D’aquesta manera, pagarem més quan tinguem més recursos, cosa que ens permetrà continuar invertint en la generació d’oportunitats”. “És una proposta de sentit comú, liderada per Gandia que s’ha aprovat gràcies a la credibilitat que ens hem guanyat des del 2015 i gràcies també a l’esforç que ha realitzat la ciutadania”.

El responsable d’Economia ha finalitzat la seua intervenció afirmant que “és un encert del govern que ens permetrà afrontar un salt qualitatiu en els serveis que es presten i les oportunitats que es generen per tal que els nostres fills no hagen de marxar de Gandia per tindre un futur”.

Write your comment here ...

Deixa un comentari