cultura

‘Gandia, fàbrica de cultura’ hauria de ser l’eix principal per crear, treballar i projectar una nova idea i model de ciutat. Gandia té el potencial per convertir-se en referent de “Ciutat cultural”, amb una història i personatges literaris que per si sols són estendards de la cultura mundial. La ciutat compta ja amb infraestructures suficients que sols necessiten ser dotades d’ús, i també amb uns professionals preparats i un teixit associatiu que de manera independent funciona i genera cultura per elles mateixes.

La cultura no és un luxe sinó un senyal indestriable de la nostra marca de ciutat i de la nostra identitat com a poble. Per a Més Gandia, la cultura és treballar per la felicitat personal i la maduració col·lectiva. Entenem que la cultura està directament relacionada amb la qualitat de vida de la gent.

Com demostren els estudis, un increment de tan sols l’1% de la partida pressupostària destinada a cultura incrementaria notablement l’ocupació, no sols al sector cultural, sinó al conjunt de l’economia productiva local. Per altra banda, ampliaria i milloraria la qualitat de l’oferta turística local.

La cultura és vital per trobar respostes als reptes actuals, per crear models de societat i per generar moviments, modernització i canvis en aquestes societats. Igual que exigim educació i sanitat als nostres governants, hem d’exigir cultura. El diàleg entre tots els implicats (artistes, institucions, usuaris…) ha de ser l’eix vertebrador d’una Gandia oberta a la cultura, al debat i al pensament.

És imprescindible una xarxa d’intercanvi cultural en la Safor i sols cal voluntat política per encetar-la. En aquest aspecte, els intents de la Mancomunitat han estat frustrants, perquè els actes culturals en aquesta xarxa, sempre han estat programats des de les institucions, Mancomunitat-Ajuntaments, etc., i no mai des de les associacions o grups culturals comarcals. Si invertírem aquesta piràmide, s’eliminarien alguns dels conflictes polítics que es plantegen amb l’elecció de les programacions culturals.

La política cultural s’ha de basar en fets culturals concrets, que arriben al poble, li creen un hàbit i intenten transformar-lo. Aquesta política cultural ha de donar resposta i alternatives als qui la creen, i als espectadors a què va adreçada per tal de cobrir les seues inquietuds.

La política cultural ha d’estar regida per una concepció de l’art i el coneixement com a ferramenta de transformació, de creació d’esperit crític, de creació de ciutadans lliures, i no per lògiques exclusivament mercantilistes.

La nostra coalició electoral assumeix el programa cultural i de drets universals de l’Assemblea Ciutadana Més Gandia, d’acord al que s’ha dit adés sobre el que és la cultura i la manera de gestionar-la.

Finalment, volem fer constar que aquest programa exposa la voluntat política del que s’hi pretén per a la ciutat de Gandia. Per això, no només s’expliquen les idees sinó que s’hi concreten en actuacions i propostes que des de Més Gandia voldríem realitzar. Ara bé, som molt conscients de la realitat econòmica que vivim i de la situació d’emergència en què es troba l’Ajuntament de Gandia, per això volem deixar clar en la introducció que tot el programa estarà subjecte als recursos de què s’hi dispose i a les prioritats que la tasca de govern necessàriament ha d’aplicar pensant en el bé i la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. De la mateixa manera, diem que tot allò que no siga competència de l’Ajuntament de Gandia però que entenem de necessitat per a la ciutadania, serà matèria d’exigència rotunda i constant a les administracions corresponents.

Write your comment here ...

Deixa un comentari